Για να ταξιδέψετε, είναι απαιτητό να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα για το ταξίδι σας έγγραφα τα οποία, υποχρεούστε να επιδεικνύετε στους χώρους των αεροδρομίων,
όποτε σας ζητείται. Στους επιβάτες που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα ενδέχεται να μην επιτραπεί η επιβίβαση ή η είσοδος στη χώρα προορισμού.
Πτήσεις εσωτερικού και χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Ταυτότητα νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες) ή διαβατήριο σε ισχύ.
- Κάτοχοι διαβατηρίων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης: Διαβατήρια και visa/ άδεια παραμονής.
Πτήσεις εξωτερικού σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Διαβατήριο
- Visa/ άδεια παραμονής (για πληροφορίες σχετικά με το αν είναι απαραίτητη η visa, επισκεφθείτε τις επίσημες κυβερνητικές υπηρεσίες της χώρας)
Βρέφη & παιδιά έως 12 ετών
- Πτήσεις εσωτερικού:
διαβατήριο ή βιβλιάριο υγείας ή πιστοποιητικό γεννήσεως (με φωτογραφία και σφραγίδα από δημόσιο φορέα). - Πτήσεις εξωτερικού:
διαβατήριο.
Ταυτότητα
- Ενήλικες
- Παιδιά άνω των 12 ετών
Αν έχετε ταυτότητα Νέου Τύπου (δηλ. από αυτές που άρχισαν να εκδίδονται γύρω στο 2000 με αναγραφή του ονόματός σας και με λατινικούς χαρακτήρες, ανεξαρτήτως αν είναι χειρόγραφη ή μηχανογραφημένη) και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μπορείτε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα να ταξιδέψετε από και προς την Ιρλανδία και την Κροατία, oι χώρες αυτές, αν και μέλη της ΕΕ, δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν. Επιπλέον στο Βατικανό, Σαν Μαρίνο (στην Ιταλία) και Μονακό (στη Γαλλία) που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. αλλά δεν έχουν συνοριακούς ελέγχους και ισχύει για την είσοδο σε αυτές ότι ισχύει για τα μέλη της Ζώνης Σένγκεν.
Μόνο με τη χρήση της ταυτότητάς σας μπορείτε να ταξιδέψετε σε χώρες μέλη της Ε.Ε ή/και της Ζώνης Σένγκεν.
Οι χώρες που έχουν προσχωρήσει πλήρως στη Συνθήκη Σένγκεν είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και η Ισλανδία και η Νορβηγία (οι οποίες δεν ανήκουν στην ΕΕ).
Για ταξίδια ενηλίκων στις χώρες Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία (εκτός Κοσσυφοπεδίου) και Τουρκία αρκεί η ταυτότητα, αλλά μόνο νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες) .
Σε κάθε περίπτωση επειδή πρόκειται για χώρες μη μέλη της Ε.Ε. και της Ζώνης Σένγκεν το επιτρεπόμενο διάστημα παραμονής ενδέχεται να είναι περιορισμένο και τα δεδομένα μπορούν ευκολότερα να αλλάξουν, οπότε κάντε έναν γρήγορο έλεγχο πριν το ταξίδι σας.
Εάν το ταξίδι είναι εκτός χωρών της συνθήκης Σέγκεν, θα πρέπει να έχετε μαζί σας απαραίτητα το διαβατήριό σας καθώς επίσης, να έχετε φροντίσει να ενημερωθείτε εάν η χώρα που θα ταξιδέψετε ή θα κάνετε ενδιάμεσο σταθμό, χρειάζεται βίζα καθώς και εισιτήριο μετ’ επιστροφής.
Τώρα αν έχετε ταυτότητα Παλαιού Τύπου (δηλ. από αυτές που εκδίδονταν περίπου έως το 2000 με αναγραφή του ονόματός σας χειρόγραφα και μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες) και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τότε πρέπει επιπλέον να μην είναι κομμένη (κάποτε τις έκοβαν λόγω γάμου) γιατί είναι ΑΚΥΡΗ και δεν ισχύει! Επίσης να μην έχει παρέλθει 15ετία από την έκδοσή της αφού τυπικά ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ (όσο κι αν αυτό δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα). Σε περίπτωση που δεν ισχύουν οι 2 παραπάνω περιορισμοί, η ταυτότητα Παλαιού Τύπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετακινήσεις εντός Ε.Ε./Σένγκεν καθώς το ότι είναι γραμμένη μόνο στα ελληνικά δεν παίζει κανένα ρόλο αφού η Ε.Ε. δεν έχει επίσημη γλώσσα τα λατινικά αλλά όλες τις επίσημες γλώσσες των κρατών μελών. Από τη στιγμή που αποτελεί έγκυρη ταυτότητα κράτους μέλους της Ε.Ε. και είναι σε ισχύ στη χώρα που εκδόθηκε, ισχύει και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή. Το «πρόβλημα» να αναγνώσει κάποιος τα ελληνικά της ταυτότητας δεν είναι δικό σας καθώς η ευθύνη ανάγνωσης του ονόματος βαρύνει αποκλειστικά αυτόν που διενεργεί τον έλεγχο.
Από τον Ιούνιο του 2005 υποχρέωση για την απόκτηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας.
2. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας η ιθαγένεια ή τα στοιχεία σας με λατινικούς χαρακτήρες
3. Σε περίπτωση που έχει φθαρεί
1. Σε ποιες χώρες μπορώ να ταξιδέψω με την ταυτότητα μου (νέου τύπου);
Για όλες τις έγκυρες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε απευθείας από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας σε αυτήν τη σελίδα.
Απώλεια / Κλοπή
Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής ταξιδιωτικών εγγράφων κάλεσε αμέσως την Ελληνική Πρεσβεία/προξενείο. Κράτα μαζί σου φωτοτυπίες των εγγράφων σου κι όχι τα αυθεντικά όταν βγαίνεις για μια απλή βόλτα. Φρόντισε να έχεις πάντα το τηλέφωνο, τη διεύθυνση του ξενοδοχείου και της πρεσβείας μαζί σου. ΟΧΙ! στο κινητό σου ή στο πορτοφόλι αφού μπορεί να τα χάσεις ή να τα κλέψουν κι αυτά. Αν δεν υπάρχει Ελληνική διπλωματική αρχή στο μέρος όπου βρίσκεσαι έχεις δικαίωμα σαν πολίτης της Ε.Ε. να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε άλλη διπλωματική αρχή χώρας μέλους της Ένωσης.
Ευρωπαϊκες άδειες οδήγησης
Από το 2013, όλες οι νέες άδειες οδήγησης που εκδίδονται στην ΕΕ έχουν τυποποιημένη μορφή – μια πλαστική κάρτα με φωτογραφία, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, με βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.
Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την παλαιά σας άδεια οδήγησης, αλλά θα σας χορηγηθεί άλλη με τη νέα μορφή όταν ανανεώσετε την άδεια που έχετε και, σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως το 2033.
Αν η άδεια οδήγησής σας έχει εκδοθεί από χώρα της ΕΕ, αναγνωρίζεται σε όλη την ΕΕ.
Αν λοιπόν μετακομίσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, κατά κανόνα δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε την άδειά σας. Μπορείτε να οδηγείτε στη νέα σας χώρα με την άδεια που ήδη διαθέτετε, εφόσον:
- εξακολουθεί να ισχύει
- έχετε συμπληρώσει το όριο ηλικίαςπου προβλέπεται για την οδήγηση οχήματος ισοδύναμης κατηγορίας
- δεν έχει ανασταλεί ή περιοριστεί και δεν έχει ανακληθεί στη χώρα έκδοσης.
Οι κατηγορίες AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D και DE αναγνωρίζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Διαβατήριο
Το ισχυρό ταξιδιωτικό έγγραφο.
- Ενήλικες
- Όλα τα παιδιά
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκδόσετε (αν δεν έχετε ήδη) ένα διαβατήριο και να το έχετε πάντα μαζί σας σε κάθε ταξίδι παντού στο κοσμο. Είναι το ισχυρότερο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας μιας χώρας και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι τα εξης:
- Πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία διαβατηρίου
- 2 Φωτοτυπίες ταυτότητας
- Παράβολο αξίας 85€ (e-παράβολο)
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα.
- Των ενηλίκων και τον ανηλίκων άνω των 14 ετών, πέντε χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης.
- Των λοιπών ανηλίκων (έως 14 ετών), τρία χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης.
- Το διαβατήριο που χορηγείται κατ’ εξαίρεση, έχει ισχύ 13 μήνες, όμως ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να το παραδώσει προς ακύρωση στην υπηρεσία που κατέθεσε το αίτημα πριν τη λήξη της ισχύος του, εφ’ όσον εκλείψει η αιτία για την οποία εκδόθηκε ή παρέλθει το χρονικό διάστημα για το οποίο άρθηκε το μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
- Η Κεντρική Υπηρεσία, εκδίδει το διαβατήριο εντός 3 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής διαβατηρίου, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει αμέσως στην πλησιέστερη Ελληνική αστυνομική ή προξενική Αρχή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, για τον τόπο, το χρόνο και τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου του.
Το διαβατήριο το οποίο έχει δηλωθεί απώλεια ή κλοπή θεωρείται αυτοδικαίως άκυρο από της υποβολής της σχετικής δήλωσης.
Για τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ενεργείται έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Σε περίπτωση νέας δήλωσης για κλοπή ή απώλεια διαβατηρίου εντός πενταετίας, η έρευνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα έτος, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.
Επιπρόσθετα και όσο διαρκεί η έρευνα δεν δύναται να χορηγηθεί νέο διαβατήριο στον δικαιούχο του κλαπέντος – απολεσθέντος διαβατηρίου, εκτός εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στη παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 25/2004, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Π.Δ. 135/2007 και συγκεκριμένα: νοσηλεία στην αλλοδαπή του ιδίου ή του συζύγου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού για σοβαρούς λόγους υγείας, θάνατος ή σοβαρή ασθένεια στην αλλοδαπή του συζύγου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού και σοβαρός λόγος άμεσης μετάβασης του ενδιαφερομένου στην αλλοδαπή, όπως ναυτολόγηση ναυτικού ή επιστροφή μονίμου κατοίκου του εξωτερικού
Πολλές χώρες έχουν ειδικές απαιτήσεις για την εγκυρότητα των διαβατηρίων, και συχνά απαιτούν τα διαβατήρια να είναι έγκυρα για αρκετά περισσότερο χρόνο από το ταξίδι σας ‑ αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη χώρα καταγωγής σας, καθώς και άλλους παράγοντες.
Παρακαλούμε ελέγξτε τις απαιτήσεις διαβατηρίου και βίζας για όλες τις χώρες που θα επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, και βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει την κατάλληλη ισχύ για να καλύψει ολόκληρο το ταξίδι σας.
Θεωρήσεις
Αν είστε υπήκοος της ΕΕ δεν χρειάζεστε θεώρηση όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ.
Για να ενημερωθείτε για τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις έκδοσης θεωρήσεων ( visas) σε περίπτωση μετάβασης στο εξωτερικό πατήστε εδώ:
https://www.mfa.gr/theoriseis-eisodou-visas/theoriseis-gia-ellines-pou-taxidevoun-sto-exoteriko/
Στα Γραφεία Υποδοχής Αιτήσεων της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας σε 104 σημεία σε όλη την επικράτεια.
Επίσης σε 151 Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Παιδιά
Εκτός από έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας (για παιδιά άνω των 12), κάθε παιδιού που ταξιδεύει:
- μόνο του ή
- με ενήλικες που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες του ή
- με έναν μόνο από τους γονείς του
μπορεί να χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον (επίσημο) έγγραφο υπογεγραμμένο από τους γονείς, ή τον δεύτερο γονέα ή τον νόμιμο κηδεμόνα.
Δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες της ΕΕ ως προς το θέμα αυτό, κάθε χώρα της ΕΕ αποφασίζει κατά πόσο απαιτούνται τέτοιου είδους έγγραφα ή όχι. Ενημερωθείτε, προτού ταξιδέψει το παιδί σας, για τις απαιτήσεις που ισχύουν στη χώρα από την οποία και προς την οποία θα ταξιδέψει
Έχετε υπόψη ότι, ακόμη κι αν μια χώρα δεν απαιτεί από ανηλίκους να έχουν μαζί τους άδεια εξόδου ή εισόδου στην επικράτειά τους, μπορεί αυτό να απαιτείται από τις χώρες διέλευσης.
Όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς συνιστάται να ενημερώνεστε προηγουμένως από τις αεροπορικές εταιρείες καθώς πολλές από αυτές ζητούν τέτοιου είδους άδειες και διαθέτουν ειδικά έντυπα για τον σκοπό αυτό.
Υπήκοοι τρίτων χωρών
Διαβατήριο: Χρειάζεονται έγκυρο διαβατήριο.
Θεωρήσεις: Οι υπήκοοι 29 χωρών δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν την ΕΕ για μέγιστο διάστημα τριών μηνών. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κατάλογος των χωρών των οποίων οι υπήκοοι χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία διαφέρει ελαφρά από τους αντίστοιχους καταλόγους άλλων χωρών της ΕΕ. Σε περίπτωση αμφιβολίας, απευθυνθείτε στην πλησιέστερη προξενική αρχή οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ.
Εάν σας έχει χορηγηθεί θεώρηση από χώρα η οποία εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες Σένγκεν, έχετε αυτομάτως το δικαίωμα να ταξιδέψετε στις λοιπές χώρες Σένγκεν. Επιπλέον, μια έγκυρη άδεια διαμονής που έχει εκδοθεί από χώρα Σένγκεν, ισοδυναμεί με θεώρηση. Ενδεχομένως, να χρειαστείτε εθνική θεώρηση για να επισκεφθείτε την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα νέα κράτη μέλη.