Σε περίπτωση που χρειάζεστε περεταίρω διευκρινήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας
Ταξιδιωτικά έγγραφα
Αν είστε υπήκοος της ΕΕ, δεν χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν. Έστω κι αν δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός της Ζώνης Σένγκεν, συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας το ζητήσει η αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λπ.). Οι χώρες Σένγκεν της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες που μπορεί να σας υποχρεώνουν να έχετε μαζί σας έγγραφα ταυτοποίησης όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους. Είτε λοιπόν ψάχνετε από πριν τι ισχύει στην συγκεκριμένη χώρα είτε τα παίρνετε μαζί σας ούτως ή άλλως. Οι άδειες οδήγησης, οι ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες και οι φορολογικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.
Αν έχετε ταυτότητα Νέου Τύπου (δηλ. από αυτές που άρχισαν να εκδίδονται γύρω στο 2000 με αναγραφή του ονόματός σας και με λατινικούς χαρακτήρες, ανεξαρτήτως αν είναι χειρόγραφη ή μηχανογραφημένη) και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μπορείτε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα να ταξιδέψετε από και προς τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο, και τη Ρουμανία. Οι χώρες αυτές, αν και μέλη της ΕΕ, δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.
Τώρα αν έχετε ταυτότητα Παλαιού Τύπου (δηλ. από αυτές που εκδίδονταν περίπου έως το 2000 με αναγραφή του ονόματός σας χειρόγραφα και μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες) και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τότε πρέπει επιπλέον να μην είναι κομμένη (κάποτε τις έκοβαν λόγω γάμου) γιατί είναι ΑΚΥΡΗ και δεν ισχύει! Επίσης να μην έχει παρέλθει 15ετία από την έκδοσή της αφού τυπικά ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ (όσο κι αν αυτό δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα). Σε περίπτωση που δεν ισχύουν οι 2 παραπάνω περιορισμοί, η ταυτότητα Παλαιού Τύπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετακινήσεις εντός Ε.Ε./Σένγκεν καθώς το ότι είναι γραμμένη μόνο στα ελληνικά δεν παίζει κανένα ρόλο αφού η Ε.Ε. δεν έχει επίσημη γλώσσα τα λατινικά αλλά όλες τις επίσημες γλώσσες των κρατών μελών. Από τη στιγμή που αποτελεί έγκυρη ταυτότητα κράτους μέλους της Ε.Ε. και είναι σε ισχύ στη χώρα που εκδόθηκε, ισχύει και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή. Το «πρόβλημα» να αναγνώσει κάποιος τα ελληνικά της ταυτότητας δεν είναι δικό σας καθώς η ευθύνη ανάγνωσης του ονόματος βαρύνει αποκλειστικά αυτόν που διενεργεί τον έλεγχο.
Μόνο με τη χρήση της ταυτότητάς σας μπορείτε να ταξιδέψετε σε χώρες μέλη της Ε.Ε ή/και της Ζώνης Σένγκεν.
Δηλαδή στις ακόλουθες 22 χώρες μέλη της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία, Κροατία και τις 4 χώρες μέλη μόνο της Zώνης Σένγκεν: Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία. Επιπλέον στο Βατικανό, Σαν Μαρίνο (στην Ιταλία) και Μονακό (στη Γαλλία) που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. αλλά δεν έχουν συνοριακούς ελέγχους και ισχύει για την είσοδο σε αυτές ότι ισχύει για τα μέλη της Ζώνης Σένγκεν.
Ακόμη μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, οι οποίες, αν και είναι μέλη της Ε.Ε., δεν συμμετέχουν στη Ζώνη Σένγκεν.
Για ταξίδια ενηλίκων στις χώρες Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία (εκτός Κοσσυφοπεδίου) και Τουρκία αρκεί η ταυτότητα, αλλά μόνο νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες), με εξαίρεση όσες έχουν πριν τον αριθμό τους το γράμμα Φ
Σε κάθε περίπτωση επειδή πρόκειται για χώρες μη μέλη της Ε.Ε. και της Ζώνης Σένγκεν το επιτρεπόμενο διάστημα παραμονής ενδέχεται να είναι περιορισμένο και τα δεδομένα μπορούν ευκολότερα να αλλάξουν, οπότε κάντε έναν γρήγορο έλεγχο πριν το ταξίδι σας.
Για τα παιδιά και γενικά για τους ανήλικους εκτός από έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, θα χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον (επίσημο) έγγραφο υπογεγραμμένο από τους γονείς, ή τον δεύτερο γονέα ή τον νόμιμο κηδεμόνα. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων από την πρεσβεία της χώρας στην οποία πηγαίνει το παιδί σχετικά με τα έγγραφα που ενδεχομένως θα του χρειαστούν για να ταξιδέψει.
Τα παιδιά που ταξιδεύουν στο εσωτερικό και δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό γεννήσεως. Για το εξωτερικό απαιτείται αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου (για τις χώρες μέλη της Ε.Ε.) ή διαβατήριο και βίζα όπου αυτή είναι απαραίτητη. Εκτός από έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, κάθε παιδί που ταξιδεύει:
- μόνο του ή
- με ενήλικες που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες του ή
- με έναν μόνο από τους γονείς του
μπορεί να χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον (επίσημο) έγγραφο υπογεγραμμένο από τους γονείς, ή τον δεύτερο γονέα ή τον νόμιμο κηδεμόνα. Δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες της ΕΕ ως προς το θέμα αυτό, κάθε χώρα της ΕΕ αποφασίζει κατά πόσο απαιτούνται τέτοιου είδους έγγραφα ή όχι. Ενημερωθείτε, προτού ταξιδέψει το παιδί σας, για τις απαιτήσεις που ισχύουν στη χώρα από την οποία και προς την οποία θα ταξιδέψει.
Οι περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης απαιτούν βίζα για την είσοδό σας στη χώρα. Η απόκτηση βίζας είναι συνήθως μια απλή διαδικασία και δεν θα χρειαστεί τίποτα παραπάνω από μια ή δυο φωτογραφίες, διαβατήριο και συνήθως μέχρι μια εβδομάδα αναμονή. Τις περισσότερες φορές η βίζα θα έχει ισχύ για παραμονή 30 ημερών στη χώρα. Αν θέλετε να μείνετε περισσότερο πληροφορηθείτε από την πρεσβεία αν χορηγεί βίζες μεγαλύτερης διάρκειας ή πως μπορείτε να πάρετε παράταση. Οι βίζες δεν ισχύουν για πολλαπλές εισόδους & εξόδους από τη χώρα εκτός αν αναγράφεται ρητά. Αν το δρομολόγιό σας προβλέπει την προσωρινή έξοδο από τη χώρα και την είσοδό σας για δεύτερη φορά, ζητήστε από την πρεσβεία μια βίζα πολλαπλών εισόδων / εξόδων. Βεβαιωθείτε επίσης από πότε ισχύει η βίζα γιατί σε ορισμένες (σπάνιες ευτυχώς) περιπτώσεις, η βίζα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της και όχι από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα.
Οι τιμές για την ίδια βίζα διαφέρουν ανάλογα από ποια χώρα θα την εκδώσετε.
Συμβουλή: ξεκινήστε έγκαιρα (ανάλογα με τη χώρα, μέχρι και 2 μήνες νωρίτερα) για να είστε σίγουροι ότι το ταξίδι σας δεν θα ματαιωθεί για γραφειοκρατικούς λόγους!
Αεροπορικά εισιτήρια
Οι αεροπορικές εταιρίες θεωρούν ενήλικες όσους επιβάτες είναι 12 ετών και άνω, παιδιά όσους επιβάτες είναι από 2 εως 11 ετών, βρέφη (χωρίς δικαίωμα θέσης) όσους επιβάτες είναι εως 24 μηνών. Τα βρέφη θα πρέπει να συνοδεύονται από τουλάχιστον 1 επιβάτη άνω των 12 ετών. Δεν μπορεί να ταξιδέψει ένας ενήλικας με 2 βρέφη.
Προσοχή! Πιθανώς κάποια πτήση να μην διαθέτει ειδικές τιμές για παιδιά, σε αυτήν την περίπτωση θα σας δοθεί τιμή ενήλικα.
Ανεξάρτητα με τον τρόπο ελέγχου του εισιτηρίου (είτε στο γραφείο ελέγχου εισιτηρίων της αεροπορικής εταιρίας είτε μέσω Web Check In) καλό θα ήταν να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο 1 τουλάχιστον ώρα πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή σας για πτήσεις εσωτερικού και 2 ώρες τουλάχιστον για πτήσεις εξωτερικού. Κατά τις υψηλές περιόδους θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε επιπλέον χρόνο για τους ελέγχους ασφαλείας.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να ενημερώσουν το γραφείο μας ή την αεροπορική εταιρία τουλάχιστον 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή τους για το είδος της παροχής που επιθυμούν. Το γραφείο ενημερώνει με τη σειρά του τους φορείς των αεροδρομίων που θα ταξιδέψει ο επιβάτης καθώς και τους αερομεταφορείς που θα χρησιμοποιήσει. Μετά την επιβεβαίωση χορήγησης του είδους παροχής που επιθυμεί ο επιβάτης, εκδίδεται το εισιτήριο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεώνονται να προβούν σε αλλαγή της ώρας πτήσης ή και του αριθμού πτήσης. Σε αυτήν την περίπτωση θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε ώστε να αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμα ταξιδιού σας. Ανάλογα με το είδος των αλλαγών που προβαίνει η αεροπορική εταιρία, ο επιβάτης ενδέχεται να έχει δικαιώματα που απορρέουν από τη σύμβαση αεροπορικών μεταφορών, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποιαδήποτε αλλαγή πτήσης είναι επιλογή ή αναγκαστική εναλλακτική λύση της εκάστοτε αεροπορικής εταιρίας και το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για αλλαγές ή επιπλέον κόστη του ταξιδιού σας.
Διάφορες ερωτήσεις
Το ευρώ € είναι το νόμισμα 13 χωρών της ΕΕ, δηλαδή της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Φινλανδίας. Χαρτονομίσματα και κέρματα που εκδίδονται σε μια από τις χώρες ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα, αν και πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, ειδικότερα σε τουριστικές περιοχές, μπορεί να δεχτούν και πληρωμές με ευρώ.
Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βεβαιωθείτε ότι η άδεια οδήγησης και η ασφαλιστική σας κάλυψη ισχύουν στις χώρες που θα επισκεφτείτε.
Εφόσον η άδειά σας έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ, μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε οπουδήποτε εντός της ΕΕ.
Πριν από την αναχώρησή σας, βεβαιωθείτε ότι η άδειά οδήγησής σας εξακολουθεί να ισχύει. Αν λήξει ενόσω ταξιδεύετε στο εξωτερικό, καθίσταται αυτόματα άκυρη και πιθανόν να μην αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες.
Έχετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να οδηγείτε σε άλλη χώρα με προσωρινή άδεια οδήγησης ή ανάλογο πιστοποιητικό.
Τυποποιημένη μορφή
Από το 2013, όλες οι άδειες οδήγησης που εκδίδονται στην ΕΕ έχουν τυποποιημένη μορφή – μια πλαστική κάρτα με φωτογραφία, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας και με βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.
Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την παλαιά σας άδεια οδήγησης, η οποία όμως θα αντικατασταθεί αυτόματα με νέας μορφής άδεια όταν την ανανεώσετε (ή το αργότερο έως το 2033).
Οι παρακάτω κατηγορίες άδειας οδήγησης αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D και DE.
Έφηβοι: Έχετε υπόψη ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ισχύουν διαφορετικά όρια ηλικίας για ορισμένες κατηγορίες οχήματος.
Άδεια οδήγησης ΕΕ που εκδίδεται σε αντικατάσταση άδειας που είχε εκδοθεί από χώρα εκτός ΕΕ
Εάν αντικαταστήσατε άδεια οδήγησης που είχε εκδοθεί από χώρα εκτός ΕΕ με άδεια ΕΕ στη χώρα της σημερινής σας διαμονής, μπορείτε να οδηγείτε με αυτή σε όλη την ΕΕ.
Άδεια οδήγησης από χώρα εκτός ΕΕ
Αν θέλετε να οδηγείτε στην ΕΕ με άδεια οδήγησης από χώρα εκτός ΕΕ, επικοινωνήστε με τις αρχές της χώρας που θα επισκεφθείτε, ή με την πρεσβεία ή το προξενείο σας στη συγκεκριμένη χώρα.
Απώλεια ή κλοπή άδειας οδήγησης
Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της άδειας οδήγησης ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό, επικοινωνήστε με την τοπική αστυνομία και το προξενείο ή την πρεσβεία σας για να το δηλώσετε.
Το προξενείο σας θα επικοινωνήσει με τις εθνικές αρχές που εξέδωσαν την άδεια οδήγησής σας (για να ελέγξουν κατά πόσο δεν είναι περιορισμένης ισχύος, δεν έχει ανασταλεί, ακυρωθεί ή ανακληθεί).
Με βάση τις πληροφορίες που θα λάβει από το προξενείο, η αστυνομία μπορεί στη συνέχεια να εκδώσει προσωρινή άδεια που θα σας δίνει το δικαίωμα να οδηγείτε στη συγκεκριμένη χώρα για μικρό χρονικό διάστημα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την άδεια οδήγησης μόνο στη χώρα όπου έχετε τη συνήθη κατοικία σας.
Οι προσωρινές άδειες οδήγησης και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται για να αντικαταστήσουν προσωρινά μια απολεσθείσα ή κλαπείσα άδεια δεν αναγνωρίζονται αυτόματα σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ισχύς της ασφάλισης αυτοκινήτου
Η ασφάλιση αυτοκινήτου που έχετε στη χώρα σας σάς καλύπτει σε όλη την ΕΕ αν προκαλέσετε ατύχημα;
Η πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας αποτελεί απόδειξη ότι διαθέτετε ασφάλιση αστικής ευθύνης. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία της άλλης χώρας συνήθως δεν σας σταματά μόνο για να ελέγξει αν το αυτοκίνητό σας είναι ασφαλισμένο. Αν ταξιδεύετε με ρυμουλκούμενο, πρέπει να είναι και αυτό ασφαλισμένο. Σε μερικές χώρες της ΕΕ πρέπει να έχετε ασφαλισμένο το ρυμουλκούμενο ξεχωριστά. Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας σχετικά με αυτό, προτού αναχωρήσετε για το ταξίδι σας.
Πρέπει πάντα να έχετε τα ασφαλιστικά έγγραφα μαζί σας. Αυτό θα σας διευκολύνει πολύ σε περίπτωση ατυχήματος ή ελέγχου από την αστυνομία.
Ως πολίτες της ΕΕ, έχετε δικαίωμα σε κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους με τους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε. Σε μερικές χώρες η περίθαλψη αυτή είναι δωρεάν, σε άλλες πρέπει να καταβάλετε ολόκληρο το κόστος και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή του ποσού. Κρατήστε όλες τις αποδείξεις και συνταγές, διότι ίσως τις χρειαστείτε αργότερα για να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας η οποία θα διευκολύνει την πρόσβασή σας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην επιστροφή των εξόδων σας.
Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε δική σας ασφάλεια ταξιδιού, η οποία να καλύψει τα ιατρικά έξοδα που δεν καλύπτει το σύστημα κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που επισκέπτεστε ή τις επιπλέον δαπάνες ταξιδιού, διαμονής και επαναπατρισμού που μπορεί να προκύψουν από αρρώστεια ή ατύχημα. Μπορεί επίσης να θελήσετε να έχετε κάλυψη ασφάλειας για την περίπτωση ακύρωσης των διακοπών σας ή απώλειας αποσκευών, ή κάλυψη ασφάλειας έναντι τρίτων για την περίπτωση που τραυματίζετε κάποιον, π.χ. ενώ κάνετε σκι.
Δηλώσατε την κλοπή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και κρατήστε το αντίγραφο της δήλωσης που θα σας χρησιμεύσει για τυχόν αποζημίωσή σας από την ασφάλειά σας. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ή του δελτίου ταυτότητάς σας, πρέπει να ενημερώσετε το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας σας. Αυτοί θα ακυρώσουν το παλαιό ταξιδιωτικό έγγραφο και θα σας εκδώσουν καινούριο. Να ακυρώσετε αμέσως κάθε απολεσθείσα ή κλαπείσα πιστωτική κάρτα.
Μπορείτε να ταξιδέψετε με τον σκύλο ή την γάτα σας στο εσωτερικό της ΕΕ με το διαβατήριο για κατοικίδια ζώα που περιλαμβάνει στοιχεία του έγκυρου πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό κατά της λύσσας. Υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις αν ταξιδεύετε με κατοικίδια ζώα στη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.